Op 8 oktober verschijnt het langverwachte Thijmessay van Stephan van Erp, voorzitter van de wetenschappelijke raad van het Thijmgenootschap. De verschijningsdatum van dit zeer leesbare essay is niet toevallig de dag waarop hij zijn inaugurale rede uitspreekt als professor fundamentele theologie aan de KU Leuven. In De onvoltooide eeuw kijkt hij terug – om het over de toekomst van de katholieke cultuur te hebben.

Leden van het Thijmgenootschap krijgen dit essay, deel van de Annalen van het Thijmgenootschap, gewoon thuisgestuurd. Ook lid worden?

Het essay neemt de lezer mee naar drie figuren die op uiteenlopende en aansprekende manieren vorm hebben gegeven aan hun katholiciteit én hun engagement met een sterk veranderende en soms gruwelijk harde wereld.

Het gaat om de Britse kunstenaar David Jones, als soldaat getekend door de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog; om de Amerikaanse journaliste Dorothy Day, die in de crisisjaren een sociale beweging voor armen en daklozen begon; en om de Vlaamse dominicaan Edward Schillebeeckx, die in de decennia na de Tweede Wereldoorlog een theologie van de humaniteit ontwierp.

Stephan van Erp: 'In de verschrikkelijke en tegelijk zo geweldige twintigste eeuw groeide bij sommigen het geloof dat God ook aanwezig is in de wereld van vandaag. Er ontstond een katholieke cultuur die in de veranderende wereld, ondanks het vaak harde tegendeel, tekens van barmhartigheid en bevrijding zag. Over de voorlopers van die cultuur gaat dit essay. Ik noem ze "voorlopers", omdat ze voor mij de weg naar de toekomst wijzen.'

Geen lid van het Thijmgenootschap? U kunt het boek hier bestellen.


Stephan van Erp